Obecnie w supermarketach coraz częściej możemy trafić na pieczywo ciepłe i pachnące, które jest wypiekane na miejscu.

Warto jednak zwrócić uwagę, iż jest to pieczywo które było wcześniej zamrożone, i w takiej postaci dostarczane jest z piekarni. Na miejscu w sklepie odbywa się proces rozrostu, a także wypieku pieczywa, zatem możemy liczyć na zawsze świeże bułki czy też chleby w lokalnym supermarkecie. Obniżenie temperatury ma za zadanie zmniejszenie aktywności fermentacji, dlatego też w pewnym stopniu proces zostaje zatrzymany, do czasu kiedy pieczywo zostanie podgrzane i zaczyna wyrastać, oraz piec się w piecu na miejscu. Oczywiście w tym przypadku nie jest to proces naturalny, ponieważ powinniśmy poszukiwać pieczywa, które wytwarzane jest na naturalnym zakwasie. Jest to zakwas, który ma w składzie wodę i mąkę, następnie następuje jego naturalna fermentacja. Oczywiście aby odpowiednio przygotować zakwas, musi cały proces odbywać się pod czujnym okiem doświadczonego piekarza. Często trwa on kilka dni, i powinien znajdować się w odpowiednim naczyniu przez określoną ilość czasu. Nie bez znaczenia oczywiście jest tutaj także temperatura, a w czasie fermentacji można dodawać wodę lub mąkę w zależności od potrzeb. Jak wygląda prawidłowy proces wypieku chleba?

Dzięki temu właśnie uzyskamy najlepszego rodzaju zakwas, który później posłuży nam do produkcji wyrobów piekarniczych.

Oczywiście zwracamy także uwagę na mąkę, najczęściej stosowana jest mąka pszenna, ta mąka chlebowa oznaczona jest jako typ 750. Możemy oczywiście zakupić różnego rodzaju inne typy mąki, takie jak Graham, sitkowa, razowa czy też mąka z pełnego przemiału. Przyjmuje się, iż oznaczenie typu im jest wyższe, tym jest to lepsza mąka, która zawiera więcej witamin, błonnika, składników mineralnych takich jak cynk, potas czy też fosfor, zawiera także witaminy z grupy B. Najlepiej pieczywa jest kupować w okolicznych małych piekarniach, które posiadają długoletnie tradycje wypieku, i które mogą pochwalić się własnymi dopracowanymi do perfekcji przepisami, które pozwalają uzyskiwać najlepszej jakości i smaczne wyroby. Jeżeli poszukujesz tego rodzaju piekarni kliknij Tutaj, znajdziesz listy piekarni z poszczególnych miast w naszym kraju. Z pewnością warto sprawdzić jaką piekarnię z naszego miasta wybrać, znajdziemy w nich tradycyjne wyroby piekarskie, które pięknie pachną i wspaniale smakują.

By Prezes